Skap i rustikk stil

Hvitmalt skap med slitte detaljer

Effektene skaper du enkelt med fargebruk og voks!

Fra trehvitt til rustikt

Utgangspunktet var et trehvitt skap. Her har skapet først fått ett strøk med koksgrå.

Deretter ble det malt med lys grå på enkelte utvalgte områder, før det til slutt ble malt to strøk i hvitt.

Når skapet i etterkant blir pusset, kommer effektene av de første lagene fram. På delingen mellom skuff og skapdører, er den lysegrå fargen godt synlig.

Ting er ikke svart-hvitt..

Ved å ta i bruk flere teknikker og fargetoner i jakten på den perfekte vintage-looken,  oppnår man det ekte rustikke uttrykket.

Med koksgrått som bunnfarge får man en mykere kontrast enn om man hadde valgt helt svart i bunnen. Det oppleves ofte mer ekte og autentisk til denne typen møbel og stil, og er derfor å foretrekke framfor svart, som ofte kan bli litt hardt mot hvitt.

 Husk beskyttelse!

Uten beskyttelse vil kalkmaling trekke til seg flekker fra fukt og fett, så derfor der det viktig å etterbehandle den kalmalte flaten. På toppen har jeg valgt å bruke matt lakk for best mulig beskyttelse, mens resten av skapet er vokset med blank voks.

Mørk voks

Behandling av overflaten gjelder også når du skal bruke mørk voks. Om du bare vil ha den mørke voksen som en effekt i sprekker og teksturen på den malte overflaten, må du først forsegle den med blank voks, for å forhindre at hele underlaget trekker til seg den mørke voksen.   

Fremgangsmåte steg for steg:

  1. Vask møbelet for å fjerne alt av fett og olje på overflata.
  2. Mal med bunnfarge, evt flere om du ønsker det. Det går fint an å legge en annen fargenyanse i mellom, eller bruke en bruntone i tillegg til den koksgrå.
  3. Legg til effekter av andre farger, her har jeg brukt lys grå på noen utvalgte steder. Man kan gjerne bruke flere om ønskelig.
  4. La kalkmalingen herde litt noen dager, så slipper du at den smitter så voldsomt og blander seg med neste farge. Maler du med èn farge, eller du vil ha effekten av fargene som blander seg i hverandre, trenger du ikke legge inn tørketid. Og malingen i seg selv tørker så fort og dekker så godt at det ofte da også holder med en runde maling om du går over etterhvert som det tørker om du trenger det.  Mal toppfargen med ønsket grad av tekstur. Det bestemmer du ved valg av pensel og vannmengde. Veldig glatte underlag som glass, noen varianter av laminat etc trenger herdetid for at malingen skal feste seg godt, så du ikke «drar av» malingen når du starter på strøk to. Slipper den, trenger den noen dager ekstra herding.
  5. Puss lett over med litt grovt papir (100-240) for å få bort evt ujevnheter/nupper på overflaten, og på de stedene du vil pusse frem lagene du har lagt på under. Resten av overflaten kan du pusse lett med et litt finere papir, så vil møbelet føles glattere når man tar på det, og også lettere unngå støv.
  6. Tørketid/herding. Du kan fint behandle overflaten med voks eller lakk allerede dagen etter maling, men optimalt sett, og for bruksflater eller utfordrende underlag gjerne en uke (ved stuetemp) for optimal holdbarhet.
  7. Fjern alt støv og rengjør overflaten grundig før påføring av voks og lakk. En dust-grab (klut innsatt med harpiks) er så absolutt å foretrekke for en flott og proff finish uten spor av støvkorn. Oppbevar dust-grab-kluten tett i pose/glass, den kan du bruke om igjen mange ganger!
  8. Forsegle overflaten for å unngå flekker fra skitt, fukt og fett. Voks er å foretrekke synes jeg, men til bruksflater synes jeg lakk gir den beste beskyttelsen. Og bruk for all del lakk spesielt til denne typen maling/overflate for et bra resultat. 2 strøk.
  9. Mørk voks. Ta et felt om gangen for å forhindre at voksen setter seg før du rekker å bli ferdig. Et ferskt tynt lag med blank voks først, hjelper deg å styre den mørke voksen dit du vil ha den istedet for å farge hele flata. For å legge den i tekstur, sprekker, groper og andre «skyggeområder» påfører du den mørke voksen enklest med en god vokspensel. Da er den lettest å få nedi naturlige ujevnheter. Så fjerner du det overflødige med en tørr fille. For å fjerne all mørk voks, eller alt som ikke ligger i teksturen, tar du så litt blank voks på ei fille, og tørker over der du synes det er for mye.

Lignende innlegg:

kalkmalt bord i rustikk utførelse
Dette bordet har de samme fargene under og over, men her er det også brukt en lys grønnfarge i mellom. Stilig effekt for et forsiktig fargeinnslag! Her er det også malt noe grovere tekstur, pusset fram litt mer av det som er under, og det er brukt mer mørk voks.

Kul kommode!

Vil du legge igjen en kommentar til meg, kan du gjøre det her:

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.