Kalkmaling på fliser – del 2

Steg 4:  1 eller 2 strøk og finish:

Kalkmaling på fliser – Del 1

Så er det bare moroa igjen! Finishen og hvordan vi skal få det til å fremstå som fliser og ikke ende opp med malte fliser som resultat. Men først av alt må du vurdere om det er behov for strøk 2, eller om du fikk lagt på nok maling på første strøk. De fleste lurer på hva «nok» er. Da ville jeg sagt at om du vanligvis trenger to strøk for et dekkende og ønsket reultat, skal du her bruke 3. Det kan godt tenkes at du har fått lagt på tykt nok på første strøk, men er du usikker, går det fort å gå over ett strøk til med malerullen. Vent isåfall til dagen etter med dette, slik at første strøk har fått satt seg skikkelig før du legger andre strøk.

Pusse lett: Behov for å evt pusse, vurderer du ved å kjenne på overflaten med hånda. Selv synes jeg det er kjekt å gå over lett med litt grovt pussepapir om jeg har litt grove «nupper» før jeg legger finishen.

Gå raskt over på steder du eventuelt har fått litt grov struktur eller «nupper». Til dette bruker jeg litt grovt sandpapir. Så er det bare å fjerne støvet før du går i gang med malerullen igjen. Da fyller du hovedfargen i malebrettet, også legger du litt av farge 2 og evt farge 3 i rullefeltet på brettet. Det sier seg selv at man ikke kan ta på for mye om gangen om man skal få til å rulle også. Så dupper du bare rullen i malinga og ruller av overflødig i rullefeltet, samtidig som det blandes med den/de andre fargene. Så er det bare å rulle på. Nå er vi ikke ute etter et heldekkende resultat, så dette går fort! Lett på hånden, passe mengde maling på rullen og rull enkelt og lett over flisene. Nå vil du få en overflate som består av mange forskjellige toner, og da får du også et naturtro resultat.

Etter siste runde med malerullen, vil du nå ha en overflate i nærheten av dette. Hvor store kontraster du får, kommer an på blandingsforhold mellom fargene.

Steg 5: Fuger

Det aller siste av maling du gjør, er å male fugene. Til det trenger du en liten/tynn pensel egnet til bredden på fugene dine. Dette finner du evt i en hobbybutikk eller lignende som for  Panduro eller andre steder som selger akryl-/oljemaling og maleutstyr. Og så trenger du en liten kopp med vann, for å duppe penselen i. Velg en av fargene du nå har brukt på flisene til dette. Her har jeg valgt å bruke Cloudburst. Her må du nok bruke litt mer vann enn når du malte flisene for å få et fint resultat. Fugene er grove, så får å få malinga i alle kriker og kroker er vannet genialt. Dupp penselen i vann, før du dupper den i malinga, også er det bare å sette i gang. Dette går ganske fort, siden tynnere maling ikke gjør at du må pirke å lure malinga inn på alle de krunglete stedene. Det går mer av seg selv. Og dekkevnen trenger du ikke å tenke på, da det skal utrolig mye vann til før denne blir svekket på noe vis. Vannet vil bare være med på å gi deg et produkt som er lett å jobbe med.

Alternativ:  Fugepenn. En del synes dette kan være litt vanskelig, og til vegger kan det også være noe mer utfordrende.

Nå finner du egnet fugepenn til jobben i nettbutikken.

Steg 6: Herdeprosessen

Her gjelder det å ha litt is i magen og en tanke tålmodighet. Men først av alt: mitt gulv ligger i en gang som er konstant utsatt for gjennomgangstrafikk av blant annet 3 barn. Dette var ikke et problem! Man må bare finne den riktige måten å løse det på. Her har gulvet vært i konstant bruk, både imens jeg har malt, og under herdeprosessen. Malinga tørker så fort at det finnes alltid et felt å tråkke på! Har du gjort alt riktig fram til nå, er det ingen grunn til å slurve når det kommer til nøkkelen for suksess; nemlig tilstrekkelig herding! Anbefaler minimum en uke, og gjerne to. Maler du på vegg som ikke trenger voldsomt med renhold, er en uke nok i massevis. Men fliser over kjøkkenbenk, og på gulv o.l bør aller helst herde tilstrekkelig før du lakkerer. I og med at dette er en diffusjonsåpen maling (det vil si at den ikk er tett) vil den trekke til seg, og lage flekker av fukt og fett. Utfordringen består stort sett i å unngå dette. Måten jeg har løst dette på, er ved å «rulle ut løperen», dog i form av gråpapir der det er størst trafikk. Det har fungert helt fint. Malinga kan få den herdetida den trenger for å oppnå best mulig slitestyrke, uten at man merker det så voldsomt i praksis. Og før jeg lakkerer går jeg en kjapp runde med litt finere pussepapir, for å få et litt glattere gulv som er både mer behagelig, og også lettere med tanke på renhold. Du vil ikke at moppen skal «lugge» eller at gulvet drar til seg lo når du svinger vaskestauren! Til dette bruker jeg sandpapir av litt finere kvalitet  enn grovpussen for å unngå å pusse igjennom malinga. Det spiller ingen rolle om du gjør dette etter en dag eller rett før lakkering. Støvet fjerner du bare med en støvsuger til slutt, og vær litt ekstra nøye da det nå er klart for lakkering.

Steg 7: Overflatebehandling

Lakkeres til slutt med Vintro extreme matt lakk.

Nå er du straks i mål! Kalkmalinga trenger ett par strøk med lakk før du kan si deg ferdig med jobben. Her skal du bruke Vintro extreme matt lakk som er for behandling av flater utsatt for hardere bruk eller vask, og for fuktutsatte flater, eksempelvis en del kjøkkenflater og hagemøbler/uteting. Den lille boksen rommer 500 ml, noe som faktisk dekker 8-10 m2. Det jeg selv har konkludert med, er at jeg liker best å påføre denne med pensel med lang,fin og myk syntetbust eller med skumgummirull.  Bruker du vanlig rull, vil du ha veldig mye av lakken på rullen før du får noe over på gulvet, og med denne penselen og svamprull er det mye enklere å komme til over alt, og sørge for at du får lakk på alle steder uten at det blir for tykt. Her får du også tatt langs lister og i fuger samtidig. Det kan tenkes du vil synes det er kjekt med en litt mindre pensel i hjørner og langs lister. Lakken tørker nesten like fort som malinga,  så dette blir ikke noe problem. Men to strøk minimum anbefales, og gi lakken 12 timer herding mellom strøkene. Jeg ville kanskje sagt 3 strøk på gulv, da den skal påføres i tynne lag.  Så legg heller ett ekstra strøk om du ser deg råd for det, evt kun på det området det trengs mest, fremfor å legge tykke lag.  Jeg har prøvd etter beste evne å gjøre det så forståelig som mulig for alle som har interesse av å prøve seg med Vintro kalkmaling på fliser. Blir veldig gla for alle tilbakemeldinger på både innlegg og oppskrift;-)Lykke til!

Ferdige resultat med Vintro kalkmaling

 

 

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Vil du legge igjen en kommentar til meg, kan du gjøre det her:

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.