Kalkmaling på fliser – del 1

Mal flisene med kalkmaling og få et helt naturtro resultat!

Noe av det jeg får aller mest spørsmål om er kalkmaling på fliser… så her kommer mitt første av flere innlegg av maling på fliser! Jeg håper å kunne gi svar her på mange av de spørsmålene jeg får, og kanskje gi litt inspirasjon på veien.

Før og etter:

Samme fliser, bare helt ny look!

kalkmalte terracotta-fliser før og etter
Malt med kalkmaling og lakket for varig og holdbart resultat.

Steg for steg:  

maleverktøy og tilbehør
Godt verktøy er viktig for et godt resultat!

Steg 1: Rengjøring!

Det første du må gjøre er å vaske flisene grundig, gjerne to omganger med en skikkelig kraftvask som fjerner fett og oljer, og matter overflaten.  I de tilfellene at malinga ikke vil feste eller at den slipper når det har gått en stund, er det dårlig rengjøring som er årsaken stort sett. 

Når det gjelder fliser på gulv,  ville jeg gjort en liten vurdering på hvor blank og glatt flisa er. På vegg er det ikke noe problem, men gulv blir alltid utsatt for helt andre påkjenninger enn hva veggfliser gjør. Så fliser som gir malinga litt feste, og en skikkelig vask før du bruker den på gulvfliser ville jeg anbefalt.

Steg 2: Maskering

Ta deg tid til å maskere lister og endre steder som ikke skal males. Skal man få en lekker helhet, gjelder det å ikke slurve med detaljene! Bruk en maskeringstape av god kvalitet,  så får du rene, flotte kanter, og tapen er lett å dra av etterpå.

Steg 3: Fargevalg og maleverktøy

Det er mange måter å male på fliser på uten at de ser malte ut. Uttrykk bestemmer du gjennom valg av farger, maleverktøy og teknikk.

For et naturtro og troverdig resultat, bør du ha minimum to forskjellige farger. Her har jeg tatt utgangspunkt i Cloudburst som har en nøytral mellomgrå tone. Da kan du kombinere med for eksempel Victorian black eller Midnight om du vil den litt mørk

Vil du heller ha den litt lysere, er Dove, eller Paloma fin å bruke til.

Det finnes selvfølgelig mange andre alternativer til gode fargekombinasjoner også!

kalkmaling-grønne-nyanser

Det går greit med pensel også, men til denne typen finish anbefaler jeg så absolutt å bruke en malerull av god kvalitet for best mulig resultat, og det er helt klart mest effektivt også. 

Brettet fyller jeg så med Cloudburst som er hovedfargen her, og maler hele gulvet ett strøk med den og ved å bruke minst mulig vann. Noen dråper må du sikkert tilføre regelmessig underveis, men vær litt sparsom med vannet så du ikke bruker mer enn det som er nødvendig for å få til å rulle den på.

Langs kanter og i hjørner, bruker du pensel egnet til formålet. Jeg bruker da helst Vintro syntetpensel 25 mm . De holder helt suveren kvalitet og anbefales også etterpå når du skal lakkere gulvet med Vintro extreme lakk.

Del 2 og resten av prosjektet:

  • Strøk 2 og maleteknikk/ finish
  • fuger,
  • enkle praktiske tips til gjennomføring og herdeprosessen (de fleste gulv har man jo ikke anledning til å stå urørt i en evighet) 
  • litt pussing
  • overflatebehandling i form av Vintro extreme lakk.

Kalkmaling på fliser – Del 2

Kalkmaling må i de fleste tilfeller behandles med noe for å hindre flekker fra fukt og fett.

Klar for å shoppe kalkmaling til egne prosjekter? 

Se utvalget på bravedesign.no

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

3 thoughts on “Kalkmaling på fliser – del 1”

    1. Heisann Lene! Beklager at spørsmålet ditt har gått meg hus forbi!! Men ja, det går fint, jeg har varmekabler i gulvet selv også!

Vil du legge igjen en kommentar til meg, kan du gjøre det her:

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.