Kalkmaling på fliser – del 1

Mal flisene med kalkmaling og få et helt naturtro resultat!

 

Noe av det jeg får aller mest spørsmål om er kalkmaling på fliser… så her kommer mitt første av flere innlegg av maling på fliser! Jeg håper å kunne gi svar her på mange av de spørsmålene jeg får, og kanskje gi litt inspirasjon på veien.

Før og etter:

Samme fliser, bare helt ny look! Malt med kalkmaling og lakket for varig og holdbart resultat.

Du kan fint oppnå et helt naturtro resultat ved å male flisene med kalkmaling. Her er bilde av disse terracotta-flisene før og etter at de ble malt.

Steg for steg:  Dette er hva du trenger:

Kraftvask, en god pensel og eventuelt en malerull, maskeringstape, 2-3 foskjellige farger av Vintro kalkmaling, litt pussepapir og Vintro extreme lakk.

 

Steg 1: Rengjøring!

Det første du må gjøre er å vaske flisene grundig, gjerne to omganger med en skikkelig kraftvask som fjerner fett og oljer. Det er det eneste som kan gjøre at Vintros kalkmaling ikke vil feste eller at den slipper når det har gått en stund. Foruten det, sitter den på ALT! Når det gjelder fliser på gulv ville jeg gjort en liten vurdering på hvor blank og glatt evt flisa er. På vegg er det ikke noe problem, men gulv blir uansett utsatt for helt andre utfordringer enn hva veggfliser gjør. Så fliser som gir malinga litt feste, og en skikkelig vask før du bruker den på gulvfliser ville jeg anbefalt.

Steg 2: Maskering

Ta deg tid til å maskere lister og endre steder som ikke skal males. Skal man få en lekker helhet, gjelder det å ikke slurve med detaljene! Bruk en maskeringstape av god kvalitet, for eksempel denne;  maskeringstape så får du renere kanter, og tapen er lett å dra av etterpå.

 

Steg 3: Fargevalg og maleverktøy

Det er mange måter å male på fliser på uten at de ser malte ut. Uttrykk bestemmer du gjennom valg av farger, maleverktøy og teknikk.

For et naturtro og troverdig resultat, bør du ha to forskjellige farger. Mange vil ha en grå tone, men vet kanskje ikke helt hvilken gråfarge de skal velge. Da er mitt råd å ta utgangspunkt i Cloudburst som har en nøytral mellomgrå tone. Da kan du kombinere med for eksempel Victorian black om du tror du kan tenke deg den litt mørk, og vil du ha den litt lys er Dove fin å bruke til. Vintro kalkmaling har utrolig god dekkevne, du trenger faktisk ikke mer enn 1 liter per 15 m2. De fleste har mange prosjekter å bruke restene på, og veldig mange blir hekta (inkudert meg selv) når de først begynner. Da oppdager man alle mulighetene og hvor lettvint det er når man slipper å grunne/pusse/slipe før moroa begynner.  Men om du ikke har planer om å bruke eventuelle rester til andre prosjekter, kan du godt gå for en liten boks av den svarte.  Velger du lyst derimot, blir det kanskje litt mer jobb enn om du går for Dove, men da burde du velge en større kontrast for å være sikker på å ha nok. Da er Pearl, 125 ml fin å bruke.

Vi går for den enkleste veien til kalkmalte fliser på dette prosjektet, og velger den fargen vi kan tenke oss. Jeg velger da her å bruke Cloudburst siden mange er interessert i å bruke den, og på hvordan resultatet blir. For å skape sjatteringer og litt spill som gir et troverdig utseende på enkleste måte, bruker jeg Victorian black. Skal du male et mindre område, kan du nå velge liten boks med svart. I tillegg trenger du en malerull av god kvalitet, og et malebrett. Brettet fyller jeg med Cloudburst som er hovedfargen, og maler hele gulvet ett strøk med den og ved å bruke minst mulig vann. Noen dråper må du sikkert tilføre regelmessig underveis, men vær litt sparsom med vannet så du ikke bruker mer enn det som er nødvendig for å få til å rulle den på. Langs kanter og i hjørner, bruker du pensel egnet til formålet. Jeg bruker da helst Vintros egne pensler som er i en klasse for seg,   De er også helt suverene og anbefales også etterpå når du skal lakkere gulvet med Vintro extreme lakk.

 

 

Del 2 og resten av prosjektet kommer med tema:

Strøk 2 og maleteknikk/ finish, fuger, enkle praktiske tips til gjennomføringen (de fleste gulv har man jo ikke anledning til å stå urørt i en evighet) herdeprosessen, litt pussing, og til slutt overflatebehandling i form av Vintro extreme lakk.

Kalkmaling på fliser – Del 2

 

Kalkmaling må i de fleste tilfeller behandles med noe for å hindre flekker fra fukt og fett.

 

Klar for å shoppe kalkmaling til egne prosjekter? 

Se utvalget på bravedesign.no

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

4 thoughts to “Kalkmaling på fliser – del 1”

    1. Heisann Lene! Beklager at spørsmålet ditt har gått meg hus forbi!! Men ja, det går fint, jeg har varmekabler i gulvet selv også!

Vil du legge igjen en kommentar til meg, kan du gjøre det her: