«Betonglook» med kalkmaling!

 «Betonglook»  

Ei sliten furu benkeplate; malt med Vintro kalkmaling.

betonglook på benkeplate, malt med vintro kalkmaling
Vintro kalkmaling er av meget høy kvalitet og er enkel å jobbe med og tilpasse til ulike prosjekter og underlag. Her har en lakkert furu benkeplate fått ny «betonglook» med naturtro tekstur.

Tekstur

Skap betongeffekten og få en ekte finish ved å bruke 2-3  forskjellige gråfarger.

Jobb litt på kryss og tvers med teksturen for et naturtro resultat.

Vintro kalkmaling grå toner
Vintro kalkmaling i 3 gråfarger. Dove, Cloudburst og Midnight. Flotte til oppussing av møbler, og den finnes også i ultramatt eksklusiv veggmaling; Vintro Supreme.

    Dove, Cloudburst og Midnight er alle populære og godt egnet til ulike betonguttrykk,  men er også nydelige hver for seg på diverse møbler og annet interiør.

 

kalkmaling og pensler
Minimum 2, og gjerne 3 forskjellige gråtoner, egnet pensel, pussepapir og klar voks eller lakk, er det du trenger til dette prosjektet.

 

Farge:

Vintro kalkmaling «Cloudburst»

Her har jeg tatt utgangspunkt i, og brukt Cloudburst som  hovedfarge. Og Cloudburst er generelt et godt valg å starte på. Den er i utgangspunktet ganske lik betong i tonen, og den er helt nøytral, verken varm eller kald, og det gjør at den vil passe inn de aller fleste steder, med både varme og kalde fargetoner.

 

Kontrast:

Jeg har valgt å bruke «Midnight»  som er noe mørkere, og «Dove» som er en lysere tone for å skape kontraster og fargespill nok til at det til slutt ligner på ekte betong. Jeg synes de er de enkleste og få et godt resultat med, men selvfølgelig kan du også bytte ut en av gråfargene om du har svart eller hvit, som Victorian Black, Crystal eller Pearl for eksempel. 

Midnight er mørk grå/koksgrå;

Vintro kalkmaling -«Midnight»

Dove er lys grå, nøytral med en varm undertone som gjør den til en utrolig godt egnet interiørfarge både på vegger og møbler, i de aller fleste hjem:

Vintro kalkmaling – «Dove»

 

Benkeplate før og etter!

Benkeplata fikk nytt utseende for en rimelig penge og lite styr. Denne var av furu med lakkert overflate, men Vintro kalkmaling fester og sitter på alle underlag som er rene og fri for fett/olje. Den kan du fint bruke på de fleste malte og lakkerte flater uten sliping, sparkling osv først.

Fremgangsmåte steg for steg:

 

Før maling: Vask!

Start som alltid med en grundig vask for å fjerne alt av skitt, fett og oljer. Har du fett på underlaget vil du få trøbbel med at malingen ikke fester, eller at den slipper på et noe senere tidspunkt. Så rengjøring er viktig. Kraftvask, salmiak etc  fungerer godt til det.

Mattslipe?

Har du et veldig glatt underlag, eller kommer overflaten du skal male til å bli bli utsatt for hard bruk (eks kjøkkenbenk eller bord) vil det aldri være dumt å prøve å matte den litt i form av litt pussing på forhånd. Dette vil hjelpe malinga til å få godt feste, og den vil tåle mer bruk jo bedre feste den får! For vanlige møbelflater og annet bruk, er ikke dette nødvendig, da Vintro sitter utrolig godt i utgangspunktet.

På glass: Her ser du hvor godt den fester og dekker på glass! Vasen fikk betonglook ved bruk av Vintro kalkmaling. Her er det fargen Paloma som brukes til første strøk.

Strøk 1:

For å oppnå tekstur så det ser ut som ekte betong, kreves uansett en viss mengde/ et godt lag maling. Så første skritt blir å dekke plata med maling. Bruk gjerne hovedfargen, som her er Cloudburst på 1. strøk.

Med Vintro kalkmaling, litt tålmodighet og en god pensel, kan du leke deg frem til ulike uttrykk. Som denne «mursteinsveggen» som var en helt slett flate. Her er det brukt sjablong i tillegg for å lage mønsteret.

Strøk 2:

Når man maler forskjellige effekter er det kjempeviktig med en pensel egnet til kalkmaling for at du skal komme i mål. En som er godt egnet til effektmaling av denne typen, har som regel litt andre kvaliteter enn vanlig interiørmaling. Jeg anbefaler Vintros pensler som er utrolig gode og holdbare kvalitetspensler, som blir spesialprodusert nettopp for å dekke alle de store krav og forventninger vi som kursholdere og forhandlere har.  Den har lang, tett, silkemyk bust som holder godt på både vann, og kalkmaling i forskjellige konsistenser og blandinger. Denne typen pensler kan være vanskelig å finne i butikker, og om man er tilsynelatende heldig, er det kvalitetsmessig et helt annet produkt i de fleste tilfeller.

 

Når du begynner med 2. strøk, bruker du alle 3 fargene. Og sett gjerne igang med en gang, her trenger du ikke vente på noe tørketid, såfremt du ikke har et veldig glatt underlag, som gjerne krever litt lengre tørketid for å sette seg skikkelig.  Forsatt er det hovedfargen du bruker mest av, men nå tar du også i bruk de andre fargene og dupper penselen litt forsiktig i innimellom. Nå er det bare å jobbe med teksturen ved å bruke penselen i korte lette bevegelser fram og tilbake, på kryss og tvers.

 

Pass på for store variasjoner og kontraster i farger, det vil som oftest ikke være naturlig, og gjør det vanskeligere for deg å skape en naturtro «look».

 

Når det gjelder vannmengde, bør man begrense bruken, da vann ødelegger teksturen om det blir for mye. Men litt må du bruke, og dette ser man mens man holder på.

 

Bruk den tid det tar. Nå er det bare å finne din egen måte å gjøre det på, og det kan jo tenkes det tar litt tid den første gangen, før man «finner nøkkelen». Vi er alle forskjellige med tanke på håndbevegelser og hvor lette på labben vi er, så her må du nesten bare pusle på og finne din måte. Så er det bare å justere litt her og der til du er fornøyd med resultatet.

 

Ferdig resultat

Tekstur; betonglook skapt med Vintro kalkmaling

 Pusse:

Får du et vellykket resultat, vil du sitte igjen med en ganske så grov og ru overflate. Derfor vil du ha behov for pussepapir av en litt grov type til å ta grovarbeidet med, og når du har pusset bort de værste «sandkornene», går du over til en litt finere variant. Da bevarer du teksturen på overflata, men samtidig blir den glatt og vaskbar. Anbefalt grovhet på pussepapir;  ca 100 for den grove typen og 240 for den finere. Egnet papir finner du her;  tilbehør

 

 Tørketid og herding:

Har du flater som må tåle en del, eller underlaget tilsier at den kanskje ikke har det aller beste festegrunnlaget (for eksempel fliser) bør malingen få herde skikkelig før overflatebehandling. En god regel er at jo hardere bruk, jo lengre herding. Gjerne opp mot 2 uker på de røffeste stedene. Det vil kanskje si gulv, kjøkkenbenk, kjøkkenbord om du har små barn, etc.

For nips og naps og diverse interiør er ett døgn nok tørketid før behandling i form av voks eller lakk. Møbler, dører etc må man nesten bare vurdere. Er det møbler i daglig bruk, er det iallefall ikke noe minus med noe lengre tid enn ett døgn.

 

Sist, men ikke minst;  overflatebehandling

Kalkmaling er diffusjonsåpen, og trekker til seg både fukt og fett som danner flekker om man ikke behandler den malte overflaten med noe. Om du skal bruke voks eller lakk, må du nesten avgjøre selv etter hva slags bruk den er tenkt til. Jeg bruker blank voks såfremt jeg kan, siden dette gir fargene en helt annen dimensjon. Men er det steder som blir utsatt for litt hardere bruk,  eller mer vann, anbefaler jeg definitivt Vintro extreme lakk.

Good luck!

Ingunn

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Lagre

Vil du legge igjen en kommentar til meg, kan du gjøre det her:

Denne nettstaden brukar Akismet for å redusere søppelpost. Lær korleis kommentarane dine vert handsama.